Intermedia Group: De machinerie van innovatie

Het technisch hart gaat sneller kloppen bij alles wat met machines te maken heeft. Dat blijkt al snel in een gesprek met de drie partners van de Intermedia Group. “Waarbij we vooral graag innovatie stimuleren. Dat kan zoveel efficiëntie opleveren.”


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: Technologie Industrie Bouw Renovatie

Vrijdagmiddag. Marc Oomens is terug op de zaak na een rit naar de Achterhoek om een klant te bezoeken met een Italiaanse leverancier. De afgelopen week reed hij zo’n 1200 km, was medeorganisator van een symposium en bezocht een groot aantal bedrijven. Oomens, eigenaar van Intermedia Holland en mede-eigenaar van Intermedia Engineering en Pelders Metaal, beschikt niet alleen over een grote drive, maar weet ook waar hij over praat als het gaat over innoveren. “Innovatie gaat verder dan bedenken en uitvinden. Je bent er pas als je het nieuwe idee succesvol hebt geïmplementeerd en de beoogde besparing bereikt hebt.” Sinds hij in 2008 met twee zakenpartners, Gert van den Bogaard en Charles Verhoosel, Pelders Metaal heeft overgenomen, is er een boost gegeven aan de mix van disciplines die de drie werkmaatschappijen in huis hebben. Een machine wordt mechanisch bij Pelders Metaal gebouwd, voorzien van een besturing en op locatie geïnstalleerd door het team van monteurs van Intermedia Engineering. Maar er zijn ook vaak slimme oplossingen te bedenken om bestaande productiemachines of -lijnen te verbeteren.

Nieuw leven inblazen
Charles Verhoosel vertelt: “Momenteel werken we aan een zelf ontwikkeld idee, dat we gaan aansluiten op de bestaande machine van een regionaal bedrijf, zodat deze veel efficiënter werkt. We kwamen er eigenlijk voor een onderhoudsklus.” Onlangs zijn ze benaderd door een textielbedrijf in Tilburg dat een lijn had opgekocht om wollen dekens, bedoeld als tussenlagen voor matrassen, te produceren. “We hebben hiervoor een textielmachine uit de jaren ’50 van de vorige eeuw nieuw leven ingeblazen. Hij kan weer jaren mee”, zegt Gert van den Bogaard. Oomens: “Wat wij vooral doen is klanten helpen out of the box te denken. Of het nu om nieuw bouwen, renoveren of verplaatsen gaat. Het liefst in een mix van engineering, constructie en verspaning (draaien, frezen, kotteren ofwel alles waarmee het metaaldeel wordt bewerkt). We bekijken het productiewerk breder en zijn in staat met nieuwe ideeën te komen.”

Het beste naar boven
Verhoosel: “Het mooiste is het als alle disciplines samenkomen. Gisteren kreeg ik de vraag: Wat zijn nu jullie makkelijkste klanten? Dat zijn voor mij de klussen waar alles samenkomt en je bij elke werknemer het beste naar boven kunt halen. We hebben van de week een machine van tien ton verzet bij Ecco (de buurman en een van de grootste klanten). Die moest opgetild worden, er moest mee gereden worden, waterpas gezet, aangesloten, de voeding moest nog verlegd worden en tot slot heel fi jn worden afgesteld.” “We hebben de expertise daarvoor in huis. Dat is het unieke van ons concept”, bevestigt Van den Bogaard.

pag 33 Intermedia
Terugkeer productiewerk

Of het nu om een elektrische of een mechanische storing gaat, maakt voor hen weinig uit. Wat aanvankelijk elektrisch lijkt, kan mechanisch worden of andersom. Oomens: “We kunnen snel schakelen. Dat biedt voordelen, vooral nu we een trend bespeuren dat niet al het productiewerk hoeft te verdwijnen naar lage loonlanden. Dat zien we bijvoorbeeld in de leerindustrie, waarin we internationaal bezig zijn. Daarin ligt onze oorsprong en het grootste deel ervan was verplaatst naar lagelonenlanden. Maar levertijden nakomen en kwaliteit, dat ligt in het buitenland vaak veel moeilijker.” Van den Bogaard valt hem bij: “Bij Pelders Metaal merken we dat een deel van wat voorheen in China en India werd uitbesteed, toch weer hier wordt afgewerkt.”

Veel variëteit
Om het contact met toekomstige collega’s kort te houden en opleidingsinstituten te enthousiasmeren besteden ze veel aandacht aan het begeleiden van stagiaires en afstudeerders. Techneuten worden schaars, het imago van techniek is dat het vrij saai is, waarbij je vuile handen maakt. Maar bij Pelders Metaal zetten ze bij het verspanen computergestuurde programma’s in. “Bovendien kennen we hier geen seriewerk, maar juist enorm veel variëteit”, aldus Van den Bogaard.

Productielijnen
Wie wil innoveren klopt niet tevergeefs bij Intermedia en/of Pelders Metaal aan. Zelf steken ze ook veel energie in innovatie, bijvoorbeeld door interne verbeteringen door te voeren. Eind vorig jaar zijn de drie bedrijven geautomatiseerd. Er is een werkmethode ‘Slim werken’ ingevoerd om met de huidige stand van de techniek goed om te gaan met e-mail, agenda’s en dergelijke. Oomens: “We streven ernaar zelf up to date te zijn om optimaal te kunnen meedenken met onze klanten over aanpassingen in productielijnen. Soms ligt het initiatief bij ons. Dan hebben wij ergens een oplossing gezien, waarvan we denken dat het bij een bepaald bedrijf goed van pas zou komen. Bedenken, realiseren en implementeren, want het houdt voor ons pas op als de machine of modifi catie succesvol is geïnstalleerd. Dat is voor ons pas écht innoveren.”

< Alle thema's