United Brains: Kennis onderwijsinstellingen gemakkelijk toegankelijk

Ondernemers en non-profitorganisaties in Midden-Brabant beseffen nog te weinig hoeveel nuttige kennis er te halen valt bij de diverse onderwijsinstellingen in de regio. Tilburg University, ROC Tilburg en de hogescholen Avans en Fontys bundelen vanaf nu hun krachten in United Brains Midden-Brabant. Dit nieuwe kennisportaal moet hét loket worden waar het MKB en non-profitorganisaties hun vragen kunnen neerleggen.


Uitgave: Sept-Okt 2011
Thema’s: Kennis Onderwijs

Marktonderzoek, communicatieplannen, businessplannen, juridisch advies, procesoptimalisatie, bedrijfsvideo’s of het ontwikkelen van een bestratings-machine. Het zijn maar een paar voorbeelden van de grote hoeveelheid opdrachten die organisaties via United Brains Midden-Brabant kunnen laten uitvoeren. “Via dit kennisportaal stellen we onze kennis op een gemakkelijke manier beschikbaar aan het mkb en de non-profitsector”, vertelt Jenny Krebbers van Tilburg University. “Als onderwijsinstellingen zijn we ervan overtuigd dat organisaties kunnen profiteren van onze kennis.” Dat vinden ook de gemeente Tilburg en Midpoint Brabant: zij hebben het samenwerkingsverband mede gefinancierd.

Gemak
“United Brains Midden-Brabant wil het de ondernemer vooral gemakkelijk maken”, zegt Krebbers. “Hij hoeft zelf niet te zoeken naar een instelling die zijn vraag kan beantwoorden. Hij kan hem stellen via het formulier op www.unitedbrainsmb.nl. Daarna pakken accountmanagers van de vier instellingen de vraag op. Vaak neemt een van hen contact op met de vragensteller om het probleem door te spreken. Goed doorvragen is dan essentieel, want regelmatig zit er een vraag achter de vraag. Laatst vroeg een organisatie om een marketingplan, maar ze had niemand om het uit te voeren. De oplossing lag in een student die het plan schreef en nu uitvoert.” Wanneer de vraag duidelijk is, zoeken de account-managers naar een geschikte deskundige. Wanneer die gevonden is, bewaakt een accountmanager het proces tot de vraag beantwoord is. Krebbers: “Als we zelf niet kunnen helpen, verwijzen we door naar organisaties in ons netwerk.” Wie een vraag stelt, krijgt dus altijd antwoord.

Kosten
Ten slotte: wat kost United Brains Midden-Brabant? Krebbers: “Een vraag stellen kost niets. Het zoeken naar een stagiaire of onderzoeker evenmin. De inzet van studenten of andere deskundigen is niet gratis. Daarvoor maken we een offerte. Het is aan de vragensteller om die te accepteren. De ervaring leert wel dat organisaties regelmatig terugkomen als ze eenmaal hun weg gevonden hebben naar de kennis van onderwijsinstellingen.”

< Alle thema's