Column Gaby Westelaken: Juist wel, juist niet in 2013

Nu 2013 net lekker op gang begint te komen, is het niet de tijd om te gaan doemdenken. Dat doen we bij GWS dé schoonmaker van nature al niet. Oké, we hebben allemaal een financieel minder jaar gehad, en wat 2013 ons zal brengen weten we niet helemaal zeker. Groeien zou mooi zijn, al is groei natuurlijk geen doel op zich. Buiten cijfermatige groei kun je ook groeien in de kwaliteit van je prestaties. Dat kan, ook in economisch mindere tijden.


Uitgave: Jan-Feb 2013
Thema’s: Schoonmaakbedrijf Duurzaam ondernemen

De discussie is al heel oud: moet je in dit soort tijden juist wel, of juist niet investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid. Mijn antwoord is duidelijk; bij GWS dé schoonmaker zien we duurzaamheid niet als een luxeartikel of als een extraatje als het er af kan, maar als een basisvoorwaarde om goed te kunnen functioneren anno 2013.

Een bedrijf dat goed functioneert zal uiteindelijk ook makkelijker haar financiële  targets halen. Actief zijn, de ramen open zetten, andere bedrijven ontmoeten en iets betekenen voor je omgeving en regio. En natuurlijk: investeren in je eigen mensen die op hun eigen manier naar een ‘duurzame’ toekomst streven. Dit kost inderdaad tijd en energie, maar levert uiteindelijk ook echt op. Buiten het feit dat ook wij natuurlijk keihard moeten werken om onze relaties te bedienen en nieuwe contacten aan te boren, steken we tijd in andere zaken. Ik ben juist trots dat we een kartrekker zijn in het platform ‘5* noordoost brabant werkt!’, een duurzaamheidsproject oppakten met Has en Hogeschool avans en samenwerking zoeken met de Weener Groep.

Ook investeren we graag tijd in gesprekken over duurzaamheid. We praten met klanten of zakelijke relaties en dan merk je dat het behoorlijk leeft. In economisch mindere tijden geldt niet altijd het mechanisme van de laagste prijs. Als schoonmaakbedrijf brengen we een aantal principes al jarenlang in de praktijk; we praten en discussiëren niet alleen over groen en duurzaam, we voeren het ook uit. Zo zamelen we tegenwoordig onze plastic flacons in. Dat doen we volgens het ‘cradle to cradle’ principe zodat ze eigenlijk weer een nieuw leven krijgen. Minder printen, minder autokilometers en zo hebben we nog meer praktische tips. Al Gore zal er niet van wakker liggen, maar het zijn ‘groene’ acties die je economisch zeker geen kwaad doen.

Samenwerken en innoveren; het is zeker niet vermoeiend of zonde van je tijd. Het
brengt nieuwe ideeën en geeft een positieve dynamiek. Dat is dus niet groeien tegen de stroom in, maar groeien met de stroom mee!

< Alle thema's