Vrouw in Business: Sharon Hilgers

Met slim gebruik van social media, goedkope exposure en het uitbesteden van de juiste dingen op het juiste moment, bouwde Sharon Hilgers in recordtijd haar sieradenlijn annex online shop uit tot een sterk merk.


Uitgave: Juli-Aug 2016
Thema’s: Lifestyle Lifestyle en retail Vrouw in Business Webshop Social Media

Dat haar juwelen gedragen worden door onder meer Linda de Mol en Wendy van Dijk is een sterke prestatie. Zeker omdat Sharon, professioneel gezien, nog maar een paar jaar actief is in de wereld van fashion en jewellery. Nog sterker is echter dat ze bij alles wat ze doet, op haar gevoel durft te vertrouwen. Het zorgt ervoor dat gedurfde keuzes resulteren in successen en My Jewellery vandaag 500 online en offl ine verkooppunten heeft en meer dan 40.000 likes per dag. In drie jaar tijd verhuisden Sharon en haar team drie keer naar een groter pand om de groei te kunnen bijbenen. Over de juiste strategische keuzes gesproken.

Snel verveeld
‘Wat wil ik met mijn merk? Hoe haal ik nog meer uit de webshop? Wat mag ik verwachten van mijn medewerkers? En hoe breng ik daarin structuur? Ik heb in korte tijd bijna continu strategische keuzes moeten maken en heb daarbij geleerd vooral te vertrouwen op mijn intuïtie. Vast te houden aan mijn gevoel. Als je bedrijf snel groeit, kun je honderd kanten op en je ontmoet altijd wel mensen die in dat proces willen meegaan en ideeën aanreiken. Ik vaar heel erg mijn eigen koers, ook als dat inhoudt dat ik nu en dan blunder. Wat vooropstaat is dat ik plezier heb in wat ik doe. En dat heb ik, omdat ik mezelf voortdurend uitdaag. Ik zoek continu de vernieuwing. Dat moet ook, want de consument is snel verveeld. Ze prikt snel door een concept heen. Je moet haar steeds weer weten te verleiden opnieuw bij jou te kopen. Te veel webshops gaan uit van de vraag van de klant. Wij creëren die vraag. Wij pushen onze producten dusdanig dat de consument popelt om ze in huis te halen. Sfeer is daarbij allesbepalend.’

Slimme exposure
Getuige de talrijke uittreksels aan de muur heeft My Jewellery niet te klagen over media-aandacht. ‘Het mooie is dat die exposure me nauwelijks iets heeft gekost’, glimlacht Sharon. ‘Gewoon een kwestie van meedenken met die magazines en zelf met ideeën komen. Het is een wisselwerking: ik bied de bladen online exposure via mijn webshop en zij geven me een leuk plekje in hun uitgave. Neem nu deze actie in Grazia.’ Sharon haalt er het recente juninummer bij met op de cover de aankondiging van een MJ-actie: ‘Lezers van het blad kunnen met een voucher in onze winkels terecht voor een gratis armband. Grazia blij, onze verkooppunten blij en wij blij. Een win-win-winsituatie dus.’

Vriendinnenclubje
Van in je eentje sieraden ontwerpen in de kelder van je ouderlijk huis naar leiding geven aan een bedrijf met 35 medewerkers, is een hele stap. Hoe kijkt Sharon naar haar groeiproces als ondernemer en manager? ‘Ik weet snel waar ik energie van krijg en wat ik beter aan anderen kan overlaten. Toch heb ik moeten leren dat ik me de luxe kon veroorloven om dingen uit te besteden. Op organisatorisch vlak heb ik afgelopen januari een belangrijke stap gezet: ik heb een general manager aangesteld. Marieke zorgt voor de dagelijkse gang van zaken, zodat ik me meer kan richten op marketing en het ontwerpproces. Het is goed dat er nu een laag zit tussen mijn medewerkers en mijzelf. Vooral in het begin voelde het eerder als een vriendinnenclubje. Ik had moeite het evenwicht te vinden. Enerzijds wilde ik deel uitmaken van het team, anderzijds moest ik een bedrijf leiden en zakelijke beslissingen nemen. Dat ging niet altijd goed samen. Ik wilde me bijvoorbeeld steeds verantwoorden voor beslissingen die ik nam. Dat werkt natuurlijk niet. Het aanstellen van een general manager is de beste stap die ik tot nu toe heb gezet’, concludeert Sharon tevreden.

Tekst: Gerda Baeyens
Fotografie: Marjo van de Peppel

< Alle thema's