Column Rob Schlaman: Alsof het uit de lucht valt


Uitgave: Mei-Juni 2012
Thema’s: ICT Cloud computing Telecommunicatie Column

Momenteel ben ik bezig met het behalen van mijn vliegbrevet. Regelmatig stap ik in een klein vliegtuigje om van de rust en het uitzicht op grote hoogte te genieten. Letterlijk even helemaal met mijn hoofd in de wolken. Wanneer je op zo’n grote hoogte ons kleine landje bekijkt, valt pas op hoeveel bedrijvigheid er eigenlijk op de grond is. Auto’s en vrachtwagens die rondrijden, schoorstenen die roken, schepen die gelost worden, nieuwbouw projecten die gerealiseerd worden, het is allemaal van boven te zien.

Toen ik laatst was opgestegen en na verloop van tijd door de wolken vloog, realiseerde ik mij opeens dat er nog zoveel meer in de lucht hangt dan alleen wolken. Ik probeerde mij voor te stellen hoe de wereld er uit zou zien als we alle communicatie die we draadloos versturen zouden kunnen zien. Het mobiele telefoongesprek van de buurman die dwars door ons huis of ons kantoor zijn wegzoekt naar de dichtstbijzijnde antenne. Of een e-mail die vanaf een tablet via een Wi-Fi verbinding wordt verzonden. Al die communicatie bij elkaar zouden grote digitale wolken vormen als we ze konden zien.

Maar wat te denken van alle communicatie via vaste telefoonlijnen, glasvezelverbindingen of coaxkabels onder de grond. Draadloos of bedraad, we zijn tegenwoordig altijd en overal verbonden met de rest van de wereld en dat biedt voordelen en mogelijkheden. Via een draadloze of bekabelde internetverbinding kunnen we tegenwoordig alles. Niet alleen surfen of een e-mail versturen, maar ook altijd en plaatsonafhankelijk kunnen telefoneren via het eigen telefoonnetwerk, of vanaf welke computer dan ook toegang hebben tot dezelfde werkplek en werkomgeving inclusief software. Dat is Cloud communicatie, alsof het uit de lucht komt vallen.

Ik vind Cloud communicatie een erg bijzondere ontwikkeling. In de ‘wolk van data’ die ik eerder probeerde te visualiseren zweven letterlijk complete werkplekken en telefoonverbindingen rond. Ik verbaas mij er telkens weer over als ik zie dat Detron medewerkers met een muisklik 5 tot 1500 werkplekken in kunnen richten of beheren. Of wat te denken van het inpluggen van een ‘domme computer’ op een willekeurige internetaansluiting, die vervolgens zijn functionaliteit zoals software en toegang tot bestanden uit die ‘datawolk’ haalt.

In mijn positie bij Detron heb ik mogen ervaren hoe simpel, flexibel en efficiënt Cloud communicatie is. Werken in de cloud kan nieuwe en vaak dure ICT projecten volledig overbodig maken, wat behoorlijke kostenvoordelen oplevert. Op basis van mijn ervaringen is mijn advies dan ook: neem de stap naar de Cloud want met beide voeten op de grond komt u geen stap vooruit!

Rob Schlaman | Directeur Detron Telecom Zakelijk

< Alle thema's