Ondernemen met Visie: Roel Immens en Roel Huesmann

Ze delen dezelfde voornaam, 33-jarige leeftijd en passie voor het horecavak: Roel Immens en Roel Huesmann. Het succesvolle duo opent binnenkort een derde zaak in de Korte Putstraat in ‘s-Hertogenbosch. Wat zijn de ingrediënten van hun succes?


Uitgave: Nov-Dec 2011
Thema’s: Café Restaurant Horeca Ondernemen met visie

Vijfentwintig jaar geleden begon de vriendschap van de Roels op de velden van de Schijndelse hockeyclub en sindsdien zijn het dikke maatjes. Na de middelbare school koos Immens voor een opleiding tot kok en ging Huesmann naar de horeca-opleiding van De Rooi Pannen in Tilburg. Diverse omzwervingen in de binnen- en buitenlandse horeca volgden, waarna het duo in 2002 het succesvolle eetcafé/kroeg Roels startte. Drieënhalf jaar terug werd hieraan het ‘luxere restaurantzusje’ Zoetelief toegevoegd, dat zich onder meer richt op zakelijke borrels, lunch en diner. Maar nu is het tijd voor een volgende stap.

Kritische eters
In een periode waar veel horecazaken het moeilijk hebben, opent het duo samen met compagnon Rob Sleutjes in januari de deuren van Lokaal 1650. 'Dit is juist een geschikte tijd om te ondernemen. Als je pas actie onderneemt wanneer je het rustig hebt, dan ben je te laat', vindt Huesmann. 'In het nieuwe ‘shared dining’ restaurant krijgen de gasten verschillende spannende kleine wereldgerechten voorgeschoteld.' Immens: 'Wij zijn graag vernieuwend bezig. Door een scherp oog te hebben waar de markt om vraagt, kun je je goed onderscheiden. We willen echter niet hip zijn om het hip zijn, maar wel onze gasten blijven prikkelen om iets nieuws uit te proberen.' Volgens het duo worden de eters steeds kritischer. Huesmann: 'Kijk maar naar het uitgebreide assortiment in de supermarkt of de vele kookprogramma’s op televisie. De mensen verwachten meer dan een simpel biefstukje op het menu. Dat daagt ons uit tot meer creativiteit. En we moeten met een nog scherper oog op de details letten.'

Ziel van het bedrijf
Beide Roels zijn niet alleen innovatief, ze beschikken ook over een flink doorzettingsvermogen. Dat blijkt wel uit de anderhalf jaar vertraging die zij opliepen met Lokaal 1650. 'Er waren problemen met het rondkrijgen van vergunningen omdat er bezwaren kwamen tegen onze uitbreidingsplannen op de eerste etage. Door tijdig juridisch advies in te winnen en veel geduld op te brengen, hebben wij aan het langste eind getrokken. Het is zeker de moeite waard geweest, want een goede locatie is medebepalend voor je succes.' Inmiddels stuurt het horeca-duo zo’n honderd man personeel aan. 'Een goede organisatiestructuur en hiërarchie zijn in ons bedrijf noodzakelijk. Wij bieden ons personeel goede coaching en de mogelijkheid om door te groeien. Zo heeft Rob, onze compagnon van Lokaal 1650, zes jaar in ons bedrijf gewerkt. We zijn dan ook graag een kweekvijver voor horecatalent. Door hen te stimuleren om zelf met initiatieven te komen, krijgen onze zaken volop leven in de brouwerij', aldus Immens. Volgens Huesmann is het ook belangrijk om als eigenaar het bedrijf een gezicht te geven. 'Dat geeft vaak een ziel aan de zaak. Rob zal als ‘uithangbord’ van Lokaal 1650 fungeren. Het is de eerste keer dat we met een derde partner in een bedrijf zitten, dat maakt het voor ons extra spannend.'

Kritisch klankbord
De belangrijkste basis voor een succesvolle zaak is volgens de Roels een goed ondernemersplan. Huesmann: 'Mijn tip: blijf trouw aan je concept. Als wij kijken naar wat wij negen jaar geleden op papier hebben gezet voor Roels, dan klopt dit bijna helemaal nog tot in de details. Van de livemuziek op donderdagavond tot aan de invulling van het menu. Als een idee niet binnen het concept past, dan merken klanten meteen dat er iets niet klopt. En als je wat verandert, zorg er dan voor dat je hier een goede reden voor hebt en vergeet dan ook niet je ondernemersplan te wijzigen.' Immens vult aan: 'Verder is het heel prettig om een sparringpartner en klankbord te hebben, die kritisch naar je kijkt. Dat houd je scherp.' Daarnaast is het volgens Huesmann zaak om zelf de controle over je onderneming te behouden. 'Zorg ervoor dat je iedere maand als eerste de bank betaalt, zodat je zelf de baas van je bedrijf blijft. Zuinigheid geeft je een langere adem als het even tegenzit.' Tot slot de vraag: wat zijn de plannen voor de toekomst? 'Allereerst willen wij onze drie zaken naar een nog hoger niveau tillen. Maar er borrelen altijd weer nieuwe ideeën in ons hoofd', besluit Immens lachend.

< Alle thema's