‘Ik werd zelfstandig ondernemer om meer op het water te kunnen staan’, begint de fanatiek windsurfer. ‘Ben daar zelfs mijn eerste baan aan verloren. Zodra het buiten hard waaide, werd ik onrustig en ging ik het water op. Nog steeds. Maar nu kán het.’
Eten moeten we allemaal
‘De kwaliteit van je organisatie hangt altijd af van de mensen die je levert en de klanten die je bedient’, gaat de eigenaar van drie uitzendbureaus verder. Tech Company, Quality People en Green Staffi ng zijn gericht op techniek en horeca. Vijftig uitzendkrachten zijn daar werkzaam in zonnepanelen, opslag van accu’s, infra laad sector en horeca. Over dat laatste zegt Luc: ‘Eten moeten we allemaal, maar niet iedereen hoeft vegetariër te zijn. Minder vlees eten kan ook.’
IKEA
‘Maar mag het sowieso ietsje minder zijn?’ benadrukt hij. ‘Teveel groei werkt contraproductief voor onze aarde. Kijk naar het gebruik van fossiele grondstoffen. Grote organisaties willen winstmaximalisatie, geen winstoptimalisatie. Dat is het verschil tussen een mkb familiebedrijf en beursgenoteerde bedrijven. Ik hoef echt geen honderd man personeel, een beetje impact maken in de footprint is al fi jn. Trots ben ik op IKEA, onze grootste klant. Ze maakt mooi wonen voor de kleine beurs mogelijk.’
Openheid is alles
‘Laatst vroeg ik een collega: heb ik jou wel eens afgeblaft zoals Matthijs van Nieuwkerk doet? Nee, eerder ik jou, was het antwoord. Die openheid en eerlijkheid, daar kom ik mijn bed voor uit. Mijn compagnon Peter van Hoorn (CFO) moet ik hier trouwens echt even vernoemen, een kei in administratie. Vorige week vierden we met onze medewerkers de beste omzet van dit jaar terwijl ASML een winstwaarschuwing kreeg.’
Voor elkaar
‘Het zal niet altijd groei zijn en dat is niet erg. Zorg een beetje voor elkaar en onze aardkloot, dan lukt het best.’
TEKST JEANETTE VAN HAASEN
FOTOGRAFIE JULES VAN IPEREN