H2point: Van die olie moeten we af

‘We zijn toch gek als we het niet doen!’, zegt Paul Smits (63) van H2point. ‘Als we energie kunnen maken daar waar we het nodig hebben, circulair en generatie op generatie, dan laat je die kans toch niet liggen?’ Dat doet hij dan ook niet. Paul opent dit jaar een waterstoftankstation in West-Brabant.


Uitgave: Jan-Febr 2020
Thema’s: Energie Brandstof Duurzaamheid

‘In waterstof en duurzaamheid heb ik twee jaar lang mijn tanden gezet’, gaat hij verder. ‘Samen met studenten van Avans.’ Dankzij dikke dossiers over nut en noodzaak van waterstoftankstations, sleepte hij onlangs een vette subsidie binnen. Dit jaar start zijn eerste tankstation in Roosendaal. Daarna volgt Oosterhout. Waterstof rijden betekent  tanken in drie minuten en comfortabel elektrisch rijden met een actieradius van 700 km.

Olympische Spelen
Dit is nog maar het begin van de reeks voor de ondernemer die voor Shell kon blijven werken, maar in 2001 besloot eigen baas te worden. ‘Ik wilde niet werkzaam blijven in een branche die niet meer van deze tijd is’, legt hij uit. ‘Want van die olie moeten we af. Er wordt nu nog waterstof gemaakt van aardgas. Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst energie van windmolens en zonnepanelen halen? Dan is waterstof niet alleen schoon in gebruik, maar ook schoon gemáákt.’ Prachtige voorbeelden van waterstofgebruik ziet hij in landen als Zuid-Korea en in Californië in Amerika. Maar ook in de uitvoering van de Olympische Spelen komende zomer in Japan waarbij alles op waterstof draait, van vervoer tot verwarming.

Bewustwording
Allemaal leuk en aardig, maar is iedereen er wel klaar voor? ‘Mensen beginnen wakker te worden’, merkt de adviseur die ook lezingen over waterstof geeft. ‘Ook in Nederland is dat voelbaar. Je hoort vaker dat mensen uit de Randstad wegtrekken omdat ze schonere lucht willen. En dat is goed. Want de aarde overleeft het uiteindelijk wel, maar wij mensen als het zo doorgaat niet. En ik? Ik mag onderdeel zijn van de transitie naar duurzaamheid, dat vind ik heel bijzonder.’ Op dat moment komt Pauls kleinzoon de kamer binnendrentelen. De kleuter heeft een middagdutje gedaan en loopt meteen op zijn opa af. Nut en noodzaak van een schonere wereld? Joh, daar zijn soms geeneens dikke dossiers voor nodig.

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's