Blog Aannemersbedrijf Van Wijlen: Weer helemaal opgeladen!

Met zo’n 180 zonuren meer dan normaal kunnen we spreken van een topzomer! En niet alleen wij laden lekker op van een beetje zon. Onze nieuwste aanwinst zet deze gouden stralen om in serieuze PK’s. In deze nieuwsbrief vertellen we u graag over onze aanjagersrol en de nauwe betrokkenheid bij de totstandkoming van de eerste elektrische trekker die echt inzetbaar is op alle disciplines.


Vr 14 Okt 2022

Emissieloze trekker

Als koploper op het gebied van duurzaam ondernemen stellen we gewaagde doelen. Tegelijk proberen we onze stakeholders te inspireren hetzelfde te doen. Daarom stelde Bart van Wijlen in 2019 verschillende leveranciers de vraag “Kunnen jullie ons zero-emissie materieel leveren?”

Directeur Bart van Wijlen vertelt: “Het verbruik van diesel veroorzaakt 95% van onze CO footprint. We gebruiken geen gas voor het verwarmen van ons kantoorpand en we zijn met onze zonnepanelen al jaren zelfvoorzienend in de opwek van onze elektra. Om onze footprint verder te verkleinen en onze klimaatdoelen te halen moeten we emissieloos gaan werken”. Bart van Wijlen daagde daarom zijn leveranciers uit door de vraag om emissieloos materieel bij hen neer te leggen.
 
“Als je verandering wilt bewerkstelligen moet je investeren” Onder dat motto heeft Van Wijlen in 2020 een technisch specialist aangesteld om mogelijkheden voor een zero-emissie trekker te onderzoeken. Hierbij is onder andere gekeken naar; waterstof en hydrozine (mierenzuur). Uiteindelijk is de keuze gemaakt voor een elektrische aandrijving. Fendt-importeur Agromec uit Veghel ging de uitdaging aan en in Augustus 2022 was het resultaat daar; de eerste echt inzetbare, commercieel verkrijgbare elektrische trekker. 

Vorige maand was hij live te zien op de ATH- en GTH-vakbeurs. Er was veel belangstelling voor de innovatieve trekker en de waardering van de bezoekers bleek wel uit het winnen van de ATH Bronzen Sikkel publieksprijs die zaterdag 17 september jl. werd uitgereikt.

Is dit dé oplossing?

Op de vraag of het emissie-probleem met de komst van deze trekker is opgelost antwoord Bart van Wijlen “Nee zover is het nog niet. Ik geloof sterk in de kracht van doen. En om ergens te komen moet je een vertrekpunt hebben. Dat is met deze trekker zeker gelukt. We hebben bewezen dat het haalbaar is om een werkbare zero emissie trekker met voldoende vermogen te realiseren. We hopen dat hierdoor meer mensen geïnspireerd raken om hiermee aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren aan de energietransitie. 

 

WIJ DAGEN U UIT!

Bent u nieuwsgierig naar de praktische toepasbaarheid en de prestaties van de trekker? Wij dagen u uit onze elektrische krachtpatser te testen. Stuur een mailtje naar: bart@vanwijlen.eu

 

Lees meer over Aannemersbedrijf Van Wijlen

< Alle nieuwsberichten