Het geheime wapen van de sterke manager

Sommige managers of professionals hebben van nature een sterk leiderschap. Ze stralen zelfvertrouwen uit, hebben een natuurlijk overwicht en kunnen anderen makkelijk overtuigen. Ze zijn niet bazig en zeker niet arrogant. Wanneer ze hun mening delen, wordt deze bijna altijd serieus genomen. Kortom, ze zijn gewoon sterk in hun leiderschap.


Di 16 Apr 2024

Deze mensen hebben een “geheim wapen”. Ze bezitten een cruciale vaardigheid die hen een grote voorsprong geeft in bijna elke situatie. Het is een competentie waarmee ze respect verdienen bij iedereen, waardoor alles wat ze zeggen als zeer doordacht en betrouwbaar wordt beschouwd.

 

Maar niet getreurd: gelukkig heeft iedereen dit “wapen” in zich! Deze vaardigheid is namelijk bij iedereen heel bekend maar daardoor nog niet zo makkelijk om goed toe te passen. Ik heb het namelijk over: “Luisteren”.

 

Waarom is luisteren zo krachtig? Dit heeft alles te maken met de fundamentele behoefte van mensen om “gehoord” te worden. Iedereen wil dat zijn mening, visie, klacht of frustratie gehoord én dus erkend wordt!

 

De persoon die echt kan luisteren en kan laten zien dat hij de ander begrijpt, wint vertrouwen en respect. Als dat punt bereikt is, kan deze persoon bijna niets meer fout doen en wordt zijn mening hoog gewaardeerd! Zo wordt je een sterke manager.

 

Een voorbeeld uit eigen ervaring toen ik nog leidinggevende was:

Ik wilde een medewerker aanspreken op zijn gedrag omdat hij vaak te laat kwam. Ik koos ervoor om goed naar zijn argumenten te luisteren en stelde oprechte vragen om hem beter te begrijpen. Toen hij merkte dat ik hem begreep, vertelde ik hem dat ik zijn gedrag niet acceptabel vond en dat ik concrete verbetering van hem verwachtte.

Mijn boodschap werd heel duidelijk ontvangen. Hij besefte dat ik al zijn argumenten serieus had genomen en echt had begrepen voordat ik mijn standpunt bepaalde (en dat had ik ook echt ;-)). Het leidde tot een positieve verandering in zijn gedrag. 

 

Maar waarom is goed luisteren soms lastig? Om dat te kunnen begrijpen helpt het volgende plaatje:

Echt -luisteren

 

 

We kunnen allemaal “horen” (met excuses aan de slechthorenden die dit lezen…). We nemen geluiden waar wanneer anderen praten, halen eruit wat voor ons relevant lijkt en wachten vervolgens op een kans om in te grijpen en onze eigen mening te geven. Maar “horen” is niet hetzelfde als “luisteren”!

 

Het probleem is dat we “luisteren” snel associëren met “instemmen” of “gehoorzamen”. Dat is begrijpelijk want zo zijn de meesten van ons ook opgevoed: Als je ouders zeiden dat je moest luisteren, bedoelden ze dat je moest gehoorzamen. Sommigen denken “als ik te veel naar de ander luister, heb ik hem al te veel zijn zin gegeven“. Alsof “luisteren” betekent dat je ook direct “instemt” of “gehoorzaamt”…

 

De kunst om echt goed te luisteren is daardoor een beetje in de vergetelheid geraakt. En dat is jammer want het is een zeer krachtig (management) instrument. En het goede nieuws is: je kunt het nog steeds leren!

 

Oprecht luisteren betekent dat je echt moeite doet om de ander te begrijpen, los van je eigen mening op dat moment! Na het luisteren heb je de vrijheid om zelf te beslissen wat je ermee doet. Instemmen is één van de mogelijkheden, maar niet de enige. Jouw eigen mening gaan vertellen is een andere optie.

 

En de impact van jouw mening is rechtevenredig met de mate waarin je daarvóór naar de ander geluisterd hebt! En dat is precies het geheime wapen van de sterke manager!

 

Interessant artikel? Klik dan hier voor meer artikelen

< Alle nieuwsberichten